Το αλμυρό ποτάμι σχηματίζει κοίτη στον θαλάσσιο βυθό, με καμπές που θυμίζουν τη γνωστή φιδίσια διαδρομή που συναντάμε και στους ποταμούς της ξηράς, με σημεία ορμητικής ροής, ακόμη και καταρράκτες.
Αν το υποθαλάσσιο ποτάμι κινούνταν στην ξηρά, από άποψη υδάτινης ροής θα ήταν ο έκτος μεγαλύτερος ποταμός του πλανήτη.
Ο υποθαλάσσιος ποταμός, με υψηλότατη περιεκτικότητα σε αλάτι, ξεκινάει από το Αιγαίο και μέσω των Στενών του Βοσπόρου φτάνει στη Μαύρη Θάλασσα, όπου η περιεκτικότητα σε αλάτι είναι χαμηλότερη. Ο ποταμός κυκλοφορεί στον βυθό, και καθώς τα νερά του είναι πολύ πυκνότερα από το υδάτινο περιβάλλον του, λόγω περισσότερου αλατιού και ιζημάτων, η κοίτη του είναι ευκρινώς καθορισμένη και οι όχθες του έντονα διακριτές.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η ανακάλυψη θα εξηγήσει την ύπαρξη ζωής στις αβύσσους των ωκεανών, εκεί όπου κανονικά τα νερά έχουν πολύ λιγότερα θρεπτικά στοιχεία απ' ό,τι κοντά στις ακτές. Φαίνεται, κατά τους επιστήμονες, ότι τα υποθαλάσσια ποτάμια λειτουργούν σαν ζωοποιές αρτηρίες, εμπλουτίζοντας με θρεπτικές ουσίες τα σκοτεινά βάθη των ωκεανών.
«Κυλάει στο επίπεδο του βυθού και ακολουθεί τις υψομετρικές του διακυμάνσεις, φτάνοντας ώς τις αβυσσαλέες πεδιάδες, οι οποίες δεν είναι τίποτε άλλο από τις ερήμους του υποθαλάσσιου κόσμου. Εκεί χαρίζει στις ερήμους του βυθού τα θρεπτικά και ζωοποιά του στοιχεία, προσδίδοντας στις αβύσσους το κατάλληλο οργανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη ζωής», είναι τα λόγια του δρα Νταν Πάρσονς, του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι στροβιλισμοί που κάνει το υποθαλάσσιο νερό κατά τη ροή του είναι αντίθετης κατεύθυνσης από εκείνους των χερσαίων ποταμών.
Το ποτάμι του βυθού της Μαύρης Θάλασσας εξέτασαν οι επιστήμονες με τη βοήθεια τηλεκατευθυνόμενου βαθυσκάφους, μελέτη και έρευνα που για πρώτη φορά επιχειρείται.
www.enet.gr