Και βέβαια, να επιμείνουν στο ερώτημά τους, στην περίπτωση που δεν πάρουν απάντηση και να το κάνουν σημαία της προεκλογικής τους εκστρατείας. Μάλιστα, η ανακίνηση ενός τέτοιου θέματος, εκτός από εθνικά επωφελής, θα τους αποδώσει και κομματικά οφέλη, εφόσον θα στριμώξουν άγρια το ΠΑΣΟΚ. Για να δούμε, θα το κάνουν; Γιατί αν δεν το κάνουν, αυτό θα σημάνει πολλά. Και ο νοών νοείτο…
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΣΠΙΣΤΟΥΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ(ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ) ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ξανά στο τραπέζι το όνομα της ΠΓΔΜ, Του ΤΑΣΟΥ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ:
“Ιδιαίτερη βαρύτητα για πρόοδο στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ προσδίδει η ελληνική κυβέρνηση στον νέο κύκλο επαφών που θα γίνουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, 20-22 Σεπτεμβρίου, καθώς θα υπάρξει νέα συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Ν. Γκρούεφσκι, αλλά και συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών με τον Μάθιου Νίμιτς…
Στόχος των προσπαθειών της ελληνικής διπλωματίας στη Νέα Υόρκη είναι να πείσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να προβούν σε κάποια δημόσια ανακοίνωση ότι πρόκειται να υιοθετήσουν την κοινή ονομασία για την ΠΓΔΜ στην οποία θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις. Ενα τέτοιο (μη δεσμευτικό) ψήφισμα του σώματος, το οποίο ενδεχομένως θα κάνει ρητή αναφορά σε αποκήρυξη από την πλευρά των Σκοπίων αλυτρωτικών βλέψεων, θα διευκόλυνε την όλη διαδικασία και θα επιτάχυνε τις εξελίξεις.
Συστηματικές πιέσεις
Και αυτό γιατί ο ξένος (και κυρίως ο αμερικανικός) παράγοντας ασκεί συστηματικές πιέσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο της Συμμαχίας στις 19-20 Νοεμβρίου στη Λισαβόνα, ημερομηνία αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα, περίοδο στην οποία η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να προσθέσει περισσότερα προβλήματα.
Στο θέμα της ονομασίας στο τραπέζι φαίνεται ότι παραμένει το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη», όπως παραμένει, όμως, και η διαφορά στο εύρος χρήσης της.
Η ΠΓΔΜ βρίσκει στήριγμα στην επιλογή της διπλής ονομασίας και από αμερικανούς αξιωματούχους, όπως ο πρεσβευτής στα Σκόπια, ο οποίος δήλωσε προ ημερών ότι η χώρα του δεν πιστεύει πως στη διαδικασία αυτή πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη συνταγματική ονομασία ή στο σύνταγμα της χώρας. Απλώς «οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν σε μια διεθνή αναφορά που θα αντικαταστήσει το FYROM», είπε χαρακτηριστικά ο Φ. Ρίκερ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, οι εξηγήσεις που έδωσε η αμερικανική πλευρά για τις συγκεκριμένες δηλώσεις ήταν ικανοποιητικές, χωρίς να προσδιοριστεί το περιεχόμενό τους…”