«Με κατεδάφισαν, με διέλυσαν τα μεγάλα συμφέροντα που μάχονται την πολιτική και τους πολιτικούς», είπε στους δημοσιογράφους, ενώ νωρίτερα απευθυνόμενος στα μέλη της Εξεταστικής τόνισε: «Πρέπει η Επιτροπή σας να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον και να ψάξετε να βρείτε ποιοι τα έχουν πάρει». Και πρόσθεσε: «Εγώ δεν έχω καμία σχέση, έργο της Επιτροπής είναι να βρει ποιοι τα πήραν...».
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, σύμφωνα με τους βουλευτές, αρνήθηκε με κατηγορηματικό τρόπο πως είχε καλλιεργήσει ιδιαίτερες φιλικές σχέσεις με τον τέως ισχυρό άνδρα της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα Μιχάλη Χριστοφοράκο παρά το γεγονός ότι, όπως του επισημάνθηκε, το όνομά του αναφέρεται περίπου 35 φορές στο σημειωματάριο των ραντεβού του Μ. Χριστοφοράκου. Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι οι συναντήσεις τους, που δεν ξεπερνούσαν τις 4-5 φορές, ήταν καθαρά κοινωνικού χαρακτήρα, υπήρξαν «σχέσεις φιλίας και αβροφροσύνης» και ότι η Siemens δεν έδωσε τη χορηγία της σε σειρά εκδηλώσεων που οργάνωσε η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου ως πρόεδρος του ΠΙΚΠΑ. Οικοσκευή με έκπτωση
Επίσης ο τέως υπουργός- κατά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- διευκρίνισε πως ουδέποτε έλαβε δώρα από τη γερμανική εταιρεία και τόνισε πως ήρθε σε διαπραγμάτευση μαζί της προκειμένου να πετύχει έκπτωση για την αγορά της οικοσκευής του το 2004 που κόστισε περίπου 8.500 ευρώ.
Πάντως, σύμφωνα με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Πάνο Καμμένο, όταν κλήθηκε να πάρει θέση για τη «διάσταση απόψεων ανάμεσα στους πρώην υπουργούς επί κυβερνήσεων Σημίτη κ.κ. Χρ. Βερελή και Ν. Χριστοδουλάκη σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη για τη μη έκπτωση κοινοπραξίας, στην οποία συμμετείχε και η Siemens για την κατασκευή βαγονιών του ΟΣΕ», ο κ. Α. Τσοχατζόπουλος- ήταν υπουργός Ανάπτυξης εκείνη την περίοδο (2003)- δήλωσε ότι ο ίδιος δεν είχε καμία σχέση στην τροποποιητική σύμβαση και πως υπεύθυνος ήταν ο τότε αρμόδιος υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. (σ.σ.: Χρ. Βερελής).
«Ολα έγιναν κανονικά»
Επίσης αρνήθηκε τις καταγγελίες ότι ως υπουργός Εθνικής Αμυνας ελάμβανε «non paper» πριν από τις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο προκειμένου να γνωμοδοτήσει υπέρ οπλικών συστημάτων που υποστηρίζονταν από τη Siemens και ισχυρίστηκε πως «επί των ημερών του όλα παρελήφθησαν κανονικά».
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, κατά τους βουλευτές, δεν μπόρεσε να εξηγήσει το γεγονός ότι πρώην στενοί συνεργάτες του φέρεται να έχουν λάβει χρήματα από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, ενώ χαρακτήρισε «λάθος την αναστολή της κομματικής του ιδιότητας» παρά το γεγονός- όπως σημείωσε- ότι αυτό το είχε ο ίδιος ζητήσει.
Δάνειο 5 εκατ. δρχ.
Λίγο πριν κατέθεσε ο πρώην στενός συνεργάτης του Παύλος Νικολαΐδης ο οποίος εμφανίζεται να λαμβάνει από τον πρώην γενικό διευθυντή της Siemens Ηλία Γεωργίου, μέσω της UΒS στις 26 Ιουλίου του 2000, το ποσόν των πέντε εκατομμυρίων δραχμών, ενώ ο ίδιος ήταν εκείνη την περίοδο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων (ΕΒΟ) και στη συνέχεια τοποθετήθηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού.
Ο μάρτυς, σύμφωνα με βουλευτές, κατέθεσε στην Εξεταστική πως γνώριζε από παλιά τον Ηλία Γεωργίου, παραδέχθηκε ότι έλαβε το συγκεκριμένο δάνειο των 5 εκατομμυρίων δραχμών το 2000, δήλωσε πως άνοιξε ξενοδοχείο στο Καρπενήσι του οποίου η κόρη του Ακη Τσοχατζόπουλου ανέλαβε τις επισκευές και υποστήριξε ότι επέστρεψε το δάνειο στον Ηλία Γεωργίου «χέρι χέρι», δίχως να γνωρίζει για την ύπαρξη «μαύρων ταμείων» της Siemens, ενώ στάθηκε στο πλευρό του Ακη Τσοχατζόπουλου λέγοντας ότι «θα είναι φίλος μου ακόμη κι αν σκοτώσει».
ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
ότι ως υπουργός Εθνικής Αμυνας ελάμβανε «non paper» πριν από τις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ από τον Χριστοφοράκο
«Ηξερε η κυβέρνηση της Ν.Δ. για το ομόλογο της JΡ ΜΟRGΑΝ»
ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ εις βάρος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν- σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της Αριστεράς- η χθεσινή αποκάλυψη πρώην στελέχους του υπουργείου Οικονομικών πως η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου ήταν ενήμερη για την αγορά και την πορεία του επίμαχου δομημένου ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ από τη JΡ ΜΟRGΑΝ που ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο.
Στην πολύωρη κατάθεσή της χθες στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, η Παναγιώτα Σπυρουλοπούλου, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών με την ιδιότητα που είχε εκείνη τη χρονική περίοδο ως διευθύντρια Δημοσίου Χρέους της Γενικής Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού, φέρεται να δήλωσε πως από κοινού με τον τότε γενικό διευθυντή της ίδιας υπηρεσίας κ. Ελ. Φούκα είχαν ενημερώσει τόσο τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα όσο και τον γενικό γραμματέα Γιώργο Κουρή.
Κι ενώ σ΄ αυτές τις συναντήσεις τους εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το δομημένο ομόλογο της JΡ ΜΟRGΑΝ, σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η μάρτυς υποστήριξε στην Εξεταστική Επιτροπή πως ο κ. Π. Δούκας θεώρησε ότι πρόκειται για επωφελές ομόλογο με συνέπεια να υπογράψει τη σχετική υπουργική απόφαση τον Φεβρουάριο του 2007 για την αγορά του.
Πηγή...