Η Ρωσία ανακοίνωσε την πρόθεση της να ενισχύσει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα να εγκαταστήσει καταδρομικά αεροπλανοφόρα και υποβρύχια στην εκσυγχρονισμένη ναυτική της βάση στην Ταρσό της Συρίας.
Θεωρώντας όμως μη αρκετή την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο ζητά απο Τουρκία ή Ελλάδα να παραχωρήσει λιμάνι που να μπορεί να φιλοξενήσει βαριά πολεμικά πλοία.
Αυτά σύμφωνα με τον αρχηγό του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού ναύαρχο Βλαντίμιρ Βισότσκι.
Ο Ρώσος ναύαρχος πάντως απέφυγε να διευκρινίσει εάν έχουν υπάρξει κάποιας μορφής διαβουλεύσεις με τις χώρες που ανέφερε ως παράδειγμα.
Ο Ρώσος ναύαρχος πάντως απέφυγε να διευκρινίσει εάν έχουν υπάρξει κάποιας μορφής διαβουλεύσεις με τις χώρες που ανέφερε ως παράδειγμα.
Ο "συνωστισμός" που παρατηρείται στο Αιγαίο πρέπει να βάζει σε σκέψεις (θα μου πείτε ποιον) έστω την όποια ελληνική κυβέρνηση.
Οι τουρκικές βλέψεις είναι γνωστές στο Αιγαίο όπως είναι γνωστό ότι οι γείτονες τελευταία αισθάνονται ποιο ισχυροί και δεν πολυλογαριάζουν τους Αμερικάνους αναλογικά πάντα με άλλες εποχές.Μην ξεχνάμε ότι αδιανόητο παλαιότερα δεν δίστασαν έστω λεκτικά να συγκρουστούν τόσο με το Ισραήλ όσο και με τις ΗΠΑ.
Η θέση βέβαια της κυβέρνησης είναι δύσκολη (όχι γιατί θα παρέδιδε ξένο έδαφος έτσι και αλλιώς είναι μαθημένη) τόσο για τις εγχώριες αντιδράσεις όσο και για τα πραγματικά κίνητρα των Ρώσων που σίγουρα δεν είναι μια άπλή έξοδο στο Αιγαίο.
Με μια πρώτη και βεβιασμένη σκέψη ίσως μια βάση στην Λήμνο,Μυτιλήνη ή και Κω θα μπορούσε να έχει πλεονεκτήματα όμως απο την άλλη ουδείς δεν εξασφαλίζει τα συμφέροντά σου αν είσαι ο ίδιος άχρηστος και δειλός οπότε μια τέτοια κίνηση δεν θα πρόσφερε απολύτως τίποτα παρά άλλη μια.... Σούδα.
Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο να αποδεχθούν την πρόταση οι Τούρκοι αλλά αυτό είναι αρκετά δύσκολο αφού δεν θέλουν στα...πόδια τους άλλους διεκδικητές όσο αφορά τα πετρέλαια του Αιγαίου.
Απο την άλλη υπάρχει και ο αμερικανικός παράγοντας με την βάση της Σούδας και την αεροπορική βάση στο Ιντσιλρίκ που σίγουρα δεν θα δεί με καλό μάτι μια τέτοια ρωσική προώθηση.Και σίγουρα θα προσπαθήσει να την εμποδίσει.
Το ποιο πιθανό με κάποια....ανταλλάγματα που θα αφορούν ίσως την "στήριξη" τους σε πρώην ανατολικές χώρες.Ούτως ή άλλως μετά τις εκλογές στην Ουκρανία και την εκλογή της φιλορωσικής κυβέρνησης η Μόσχα εξασφάλισε την παραμονή του στόλου της στην Μαυρη Θάλασσα και δεν αποκλείεται να "δελεασθεί" απο τις ΗΠΑ και να υπαναχωρήσει αφήνοντας Ελλάδα και Τουρκία να κάνουν...σχέδια.
Σε καθε περίπτωση η συγκεκριμένη πρόταση δημιουργεί περισσότερα ερωτηματικά και προβληματισμούς απο όσα κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ή να νομίσει πως θα λύσει.
αλιεύτηκε από protesilaos