Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Εφοδος ΣΔΟΕ στο «αρχηγείο» της απάτης

Η έδρα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος: σαρωτικός έλεγχος στο σπίτι που διατηρεί ο εγκέφαλος της απάτης στην Αγία Παρασκευή
Θύματα απάτης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ φέρονται να έχουν πέσει δεκάδες επενδυτές που εμπιστεύτηκαν τα κεφάλαιά τους στον έλληνα οικονομολόγο που εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος επενδυτικής εταιρείας με έδρα στις ΗΠΑ και υποσχόταν υψηλές αποδόσεις. Ηδη το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει αρχίσει έρευνα για την υπόθεση και, σύμφωνα με πληροφορίες, από χθες διενεργεί σαρωτικό έλεγχο στο σπίτι που διατηρεί ο εγκέφαλος της απάτης στην Αγία Παρασκευή.

Από την έρευνα το ΣΔΟΕ προσπαθεί να εξακριβώσει τυχόν ύπαρξη ευρύτερου κυκλώματος που εκμεταλλευόταν ανυποψίαστους επενδυτές και να ρίξει φως σε αυτή την υπόθεση απάτης.

Υπόνοιες για «πυραμίδα»
Οπως έγραψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», έχουν μπει στο μικροσκόπιο λογαριασμοί που διατηρεί από κοινού με τη σύζυγό του ο έλληνας οικονομολόγος στις ελληνικές τράπεζες, ενώ από έναν μόνο λογαριασμό από αυτούς έχουν δεσμευτεί τεράστια ποσά (15 εκατ. ευρώ και 11 εκατ. δολάρια). Από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα από το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με την ελληνική τράπεζα στην οποία έχει ανοιχτεί ο λογαριασμός, διαπιστώθηκε ότι αρχικά τα χρήματα εκταμιεύτηκαν ως μετρητά και κατόπιν πιστώθηκαν στον προσωπικό λογαριασμό του έλληνα υπευθύνου της εταιρείας. Το γεγονός αυτό δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες ότι πρόκειται για μεγάλη κομπίνα εις βάρος των επενδυτών, ενώ εξετάζεται ακόμη το ενδεχόμενο το κόλπο να είναι στημένο με τη μορφή «πυραμίδας». Το ΣΔΟΕ άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι του νήματος αξιοποιώντας αναφορά της προαναφερόμενης τράπεζας για ύποπτη συναλλαγή και, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής προκύπτει ότι ο οικονομολόγος δεχόταν σε κοινό λογαριασμό με τη σύζυγό του εμβάσματα μεγάλης αξίας, τα οποία προέρχονταν από πελάτες της εταιρείας που εκπροσωπούσε.

Δεν είχε πάρει άδεια
Στην έρευνα συμμετέχει και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που ενημέρωσε τις ελεγκτικές αρχές του υπουργείου Οικονομικών ότι δεν έχει χορηγήσει ποτέ άδεια παροχής επενδυτικών υπηρεσιών στην εν λόγω εταιρεία. Επίσης οι ελληνικές εποπτικές αρχές ενημέρωσαν το ΣΔΟΕ ότι η ίδια εταιρεία που δηλώνει έδρα στις ΗΠΑ δεν περιλαμβάνεται ούτε στο μητρώο των εποπτευομένων εταιρειών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SΕC).

Οι περιπτώσεις εταιρειών που εμφανίζονται στην Ελλάδα για να παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες χωρίς να έχουν πάρει άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φαίνεται ότι είναι αρκετές.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Ιουλίου οι ελληνικές εποπτικές αρχές ενημέρωσαν το επενδυτικό κοινό πως η εταιρεία ΡΚ Consultants USΑ, με έδρα 110 Wall Street, 11th Floor, Νew Υork, USΑ, η οποία διατηρεί την ιστοσελίδα www. pkconsultantsusa. com δεν έχει αδειοδοτηθεί για να παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και δεν εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οπως αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση, δεν επιτρέπεται η παροχή επενδυτικών υπηρεσιών χωρίς άδεια από τις αρμόδιες αρχές και συνιστά αδίκημα με σοβαρές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επανήλθε στο θέμα στις 29 Ιουλίου αναφέροντας ότι σε συνέχεια της ανακοίνωσης της 7ης Ιουλίου για την ΡΚ Consultants USΑ, Ιnc, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι ούτε η εταιρεία αυτή ούτε ο κ. Γεώργιος Δασκαλέας, ο οποίος φέρεται ως ιδρυτής και διευθυντής επενδύσεων της εν λόγω εταιρείας, μπορούν να παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και να κατέχουν χρήματα επενδυτών.

αλιεύτηκε από tanea
Related Posts with Thumbnails