Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

90.000 Αμερικανοί στρατιώτες φεύγουν από το Ιράκ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν αποσυρθεί από το Ιράκ 90.000 στρατιώτες. Μέχρι το τέλος του 2011 θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει όλες οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο Μπάρακ Ομπάμα θέλει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει σχετικά με την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ. Αυτό το έκανε σαφές χθες για ακόμη μια φορά στην Ατλάντα: «Ως υποψήφιος πρόεδρος είχα υποσχεθεί να τελειώσω τον πόλεμο στο Ιράκ. Λίγο μετά που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ανακοίνωσα ότι την πλήρη ευθύνη πλέον θα έχουν οι Ιρακινοί και κατέστησα σαφές ότι οι μάχιμες μονάδες των ΗΠΑ θα αποσυρθούν από το Ιράκ στις 31 Αυγούστου. Και αυτό ακριβώς θα κάνουμε».

Αμερικανός στρατιώτης διαβάζει οδηγίες επιβίωσης στο Ιράκ...


Υπό το χειροκρότημα εκατοντάδων βετεράνων ο Μπάρακ Ομπάμα συνέχισε να περιγράφει την κατάσταση και το χρονοδιάγραμμά του: «Μέχρι στιγμής έχουμε κλείσει εκατοντάδες στρατιωτικές βάσεις ή τις παραδώσαμε στους Ιρακινούς. Αποσύρουμε δυνάμεις σε μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις που έχουμε μέχρι σήμερα αναλάβει. Μέχρι το τέλος του μήνα περισσότεροι από 90.000 στρατιώτες θα επιστρέψουν στην πατρίδα από το Ιράκ».

Βαρύς φόρος αίματος, τεράστιο οικονομικό κόστος

O Μπάρακ Ομπάμα ανακοινώνει την αποχώρηση των Αμερικανών


Ο Αμερικανός πρόεδρος ελπίζει πως η κίνηση αυτή θα αυξήσει τη δημοτικότητά του. Οι Αμερικανοί δεν είδαν με καλό μάτι αυτό τον πόλεμο και αυτό δεν είναι παράξενο. Μέχρι σήμερα 4.400 Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 32.000 επέστρεψαν με σωματικά και ψυχολογικά τραύματα.

Πρόκειται για έναν πόλεμο που ξεκίνησε με ένα ψέμα. Το 2003 ο πρόεδρος Τζώρτζ Μπους προσπάθησε να πείσει τους πάντες ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής. Ο Μπάρακ Ομπάμα ήταν τότε ένας από τους λίγους γερουσιαστές που είχαν αρνηθεί τον πόλεμο.

Σήμερα, και αφού ο πόλεμος διήρκησε σχεδόν εφτάμισι χρόνια και δαπανήθηκαν 900 δις δολάρια, μπαίνει ένα όριο. Μέχρι το τέλος του 2011 θα παραμείνουν εντούτοις 50.000 Αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι όμως θα έχουν έναν επικουρικό ρόλο σχετικά με την ασφάλεια.

Υπάρχουν πάντως και οι αντίθετες φωνές, όπως για παράδειγμα ο στρατηγός εν αποστρατεία Μπέρι Μακ Κάφερι: «Δεν υπάρχει κυβέρνηση. Θεωρητικά θα φύγουμε μέχρι τέλος του επόμενου χρόνου από τη χώρα. Τι θα γίνει όμως, εάν οι Ιρακινοί δεν τα καταφέρουν να κυβερνήσουν τη χώρα; Εάν όλο αυτό εξελιχθεί σε έναν ανοιχτό εμφύλιο πόλεμο; Στρατιωτικά δεν είναι έξυπνο και η πολιτική δεν πρέπει να το επιτρέψει».

Ο Μπάρκα Ομπάμα όμως είναι αποφασισμένος να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από το Ιράκ και αυτό είναι ένα αίτημα που φαίνεται να έχει ωριμάσει και στην αμερικανική κοινωνία.

Silke Hasselmann / Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου


www.dw-world.de
Related Posts with Thumbnails