Την αδήριτη ανάγκη πρόβαλε για τη συνεχή και διά βίου εκπαίδευση κι επιμόρφωση όλων των δημόσιων λειτουργών -μηδέ εξαιρουμένου του πρωθυπουργού-, όπως χαρακτηριστικά είπε, τη θέσπιση βραβείων, εργαστηρίων και ερευνών στο Δημόσιο με σημείο αναφοράς το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης ενώ ανοικτή πρόσκληση-πρόκληση προς όλους να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία απηύθυνε χθες, κατά τη δεύτερη επίσκεψή του μέσα σε εννέα μήνες στο Κέντρο, ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση εξέφρασε την πίστη του ότι το Κέντρο μπορεί και πρέπει να γίνει ο καταλυτικός πυρήνας, να γίνει ένα εργαστήρι για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και ότι η κρίση είναι η ευκαιρία να γίνουν οι απαραίτητες τομές που δεν τολμήσαμε ή φοβηθήκαμε να κάνουμε τα προηγούμενα χρόνια.
Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι για την κυβέρνηση η αλλαγή του κράτους είναι ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα και κάλεσε τους εκπαιδευτές του Κέντρου να συμβάλουν στην πλήρη απελευθέρωση όλων των δυνάμεων στη δημόσια διοίκηση μέσα από τις αρχές της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της λογοδοσίας, της διαβούλευσης. Ο πρωθυπουργός εμφάνισε τη διάθεση να συζητήσει τα προβλήματα με τους ανθρώπους του Κέντρου και να αξιοποιήσει την εμπειρία τους, καθώς μιλώντας τους είπε χαρακτηριστικά: «Εσείς ποιες είναι οι προτεραιότητες που βλέπετε στη δημόσια διοίκηση; Αν ιεραρχούσατε αυτές τις προτεραιότητες, ποιες θα λέγατε ότι είναι;».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης μπορεί να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο, ώστε να διαπερνά τη δημόσια διοίκηση η αντίληψη της συνεχούς εξέλιξης, της καινοτομίας και της χαράς της μάθησης.
Το Κέντρο επίσης μπορεί να εφαρμόσει μηχανισμούς εκπαίδευσης, επιμόρφωσης, ερευνών, εργαστηρίων, βραβείων αριστείας και άλλες μεθόδους που εφαρμόζονται ήδη σε άλλες χώρες ώστε σε κάθε υπουργείο, σε κάθε δημόσιο οργανισμό να υπάρχουν η διά βίου εκπαίδευση και η καινοτομία παντού. Γι' αυτό τον λόγο, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, θα δημιουργηθούν ειδικές μονάδες εκπαίδευσης στα υπουργεία όπου δεν υπάρχουν, και όπου υπάρχουν αλλά υπολειτουργούν θα αναβαθμιστούν ώστε να μπορέσουν να παίξουν τον καθοριστικό τους ρόλο. Οι μονάδες αυτές θα είναι συνδεδεμένες με το Κέντρο στο οποίο μέσα από ένα τέτοιο σύστημα επιφυλάσσεται ο ρόλος-κλειδί.
Επίσης, ο πρωθυπουργός ζήτησε να γίνεται μέσω του Κέντρου σοβαρότερη διαβούλευση, συστηματικότερη και σε μεγάλο βάθος με το κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό και τις δομές όπως τις βιβλιοθήκες και τις διαδικτυακές δυνατότητες πληροφόρησης που διαθέτει το Κέντρο.
Η τεχνογνωσία αυτή, είπε τέλος ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να παραμείνει θεσμικά, ιστορικά μέσα σε ένα κεντρικό σημείο στη δημόσια διοίκηση. Αυτό το σημείο θα πρέπει να είναι το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να πολλαπλασιάζεται η γνώση από υπάλληλο σε υπάλληλο, από γενιά σε γενιά και από υπουργείο σε υπουργείο, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ζήτησε η επιμόρφωση αυτή να είναι πιο δημιουργική με την αξιοποίηση της εμπειρίας των δημοσίων υπαλλήλων που συνήθως έχουν πρακτικές λύσεις για τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες και κάλεσε όλους σε μια συλλογική εθνική προσπάθεια ώστε το Κέντρο να παίξει τον ιστορικό του ρόλο στην αναμόρφωση του δημόσιου τομέα, στη στήριξη του δημόσιου υπαλλήλου και στην εξυπηρέτηση τελικά του ίδιου του πολίτη προς όφελος της χώρας, της ανάπτυξης, της δικαιοσύνης, της ευνομίας και του Ελληνισμού.
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=187916